sobota 2. května 2015

PIM Expo - únava a radost

V posledních letech už si nedovedu představit, že bych zbývajících pár dnů před pražským maratonem trávil někde jinde než na Expu. Možná to není úplně nejlepší předzávodní relax pro nohy, ale pro hlavu  je to úžasný balzám.

Rodina PIM Kings a PIM Queens každým rokem roste a sílí. Skupina lidí, kteří zdánlivě nemají nic společného. Na ulici je nerozeznáte. Jsou vysocí i malí, štíhlí a někdy překvapivě i docela zavalití. Najdete mezi nimi důchodce, ale zároveň čím dál častěji i třicetiletá mláďata. Jsou zamlklí i hovorní, usměvaví i vážní, veselí i podmračení. 

Co  tedy mají společného? Odhodlání a zarputilost. Před lety se postavili na start Pražského mezinárodního maratonu a doběhli do cíle. Další rok si to zopakovali, pak znovu, znovu a znovu. Šestkrát, desetkrát, patnáctkrát. Existuje dvanáct borců, kteří v neděli poběží po jedenadvacáté. 

U našeho kontaktního místa se zastaví na pět minut nebo jen na dvě věty. Už ani moc neprotestují, když je nutím zapózovat před objektivem. Má nesourodá sbírka fotografií se tak rok za rokem rozrůstá o nové a nové exponáty. Mám radost, že čím dál častěji nepřicházejí sami, ale i s kamarády, s dětmi, s celými rodinami. On by to totiž bez podpory rodiny zvládl málokterý king. 

Letos se podařilo, že náš kingovský stánek zaujal strategickou polohu hned vedle nejcennějších maratonských trofejí a přímo naproti stanovišti Birellu, kde fanoušci nahrávají své povzbuzující vzkazy pro maratonce. Novinka Birellu s příchutí pomela a grepu se pro dodržení pitného režimu ukázala jako ideální. Během dne jsme k Birellům málem vyšlapali cestičku.

Letos jsem většinu času strávil s Evženem. A nebyl by to Evžen, aby na prvního máje nepřišel s nějakou novinkou. Co novinkou? Přímo geniálním nápadem. Cestou na výstaviště někde uškubl rozkvetlou třešňovou větvičku a rafinovaně ji upevnil ke stropní konstrukci stánku. Celý den jsme pak mohli poskytovat mimořádnou službu veřejnosti, tedy především ženám a dívkám. Kolik jich bylo polibkem pod kvetoucí třešní zachráněno před uschnutím? Nepočítaně!!!

Náš kingovský stánek bývá místem spousty zajímavých setkání. Často si vyslechneme neuvěřitelné historky, naživo spatříme lidi, které vídáme jednou za uherský rok, nebo jsme je doposud znali jen z internetu. Bylo příjemné pozdravit se a prohodit pár vět s Ilonou, Markétou, Karlem, Věrou, Lenkoučlenkou, Rejžou. A asi bych příště neměl vypadat tak překvapeně, když třeba zjistím, že Skřítek Hugo není kreslená postavička, ale sympatická sportovkyně z masa a kostí.

Jak den postupoval, únava na nás přece jen útočila a my už netrpělivě začínali vyhlížet osmou večerní. Někde v Praze se zvolna schylovalo k první hokejové bitvě a dav návštěvníků řídl, až prakticky ustal. Na nedalekém pódiu skončil program a z reprobeden se ozvala taneční hudba. Takové to typické tuc-tuc, které se na nás hrne z každé druhé stanice. Už asi nikdo nezjistí, kdo začal podupávat do rytmu jako první, ale najednou ve volné uličce začaly tančit dívky z prvního stánku, pak se k nim přidaly sousedky, hned vzápětí další. Za chvíli vířila v rytmu celá ulička. Zvláštní moment. Únava najednou vyprchala a těch deset hodin strávených na nohou jako by najednou neexistovalo.

Další den už byl poznamenaný balením a uklízením. Snad proto se podobná chvíle nezopakovala. Ale i tak to byl příjemně strávený čas. Většina lidí přicházela i odcházela s úsměvem, zmatků bylo minimálně a pokud jsme někoho naštvali, myslím že jsme v tom byli nevinně.

Až v neděli všichni maratonci doběhnou do cíle, rodina PIM Kingů a PIM Queens se zase rozroste o pěknou řádku. Tak králové a královny příští rok se zase zastavte. Už teď se na vás těšíme.
__________________________________________________________________________

Trocha informací:

Kdo dokončí Pražský mezinárodní maraton pošesté, stává se PIM Kingem nebo PIM Queen a získá tričko s královským emblémem, které se nedá nikde koupit, ale musíte si ho vyběhat.

Kdo dokončí desátý PIM, získává titul Silver. Má nárok na další tričko a na start z koridoru B, tedy hned za elitními běžci.

Kdo dokončí patnáctý PIM, má dalších patnáct ročníků zdarma.

Fotografie PIM Kings a Queens: 

Expo 2015

Expo 2014

Expo 2013

_____________________________________________________________

Běžecko - blogerská hospoda:

V pondělí, tedy těsně po maratonu, se uskuteční běžecká hospoda, na které se sejdou staří i mladí blogeři, běžci a přátelé běhu. Hrozně rád bych se s některými viděl, potřásl si s nimi rukou, zeptal se jak se mají. Jsou ale okolnosti, které mají vyšší váhu a brání mi v účasti. Ty, kteří mi zachovali přízeň, tímto zdravím aspoň na dálku. V době konání hospody si na Vás v duchu zavzpomínám. Mějte se pěkně.
  

Žádné komentáře:

Okomentovat